Når du skal finde maling til træloftet, kan man gå 2 veje (Med en masse underveje derefter selvfølgelig).
Du kan vælge at male loftet med en heldækkende loftsmaling eller du kan vælge at hvidpigmentere træet.
Det afhænger af hvilken stilart du syntes om og hvilket indtryk du ønsker at din bolig skal have.
Begge metoder kommer med fordele og ulemper og dem kan du læse mere om herunder, så du får valgt rigtigt første gang.
Maling af træloft? Få 3 uforpligtende tilbud fra lokale malere
Skal du have malet dit træloft og overvejer du at bestille nogen til at klare opgaven? Hos 3byggetilbud kan du bestille 3 uforpligtende tilbud på dit malerprojekt. Det tager få minutter at udfylde formularen.
Hvidpigmentering
Hvis man ønsker at bibeholde træets struktur og have synlige åretegninger, kan man vælge at give loftet hvid pigmentering. Med denne behandling der får man et lyst hvidskuret naturligt udseende. Det er selvfølgelig afhængigt af at træet ikke før er blevet dækket af maling.
Vælger du at hvidpigmentere dit loft, vil du ende ud med et rum som er lysere end hvis du vælger at male med en heldækkende mat og dækkende farve.
Male loftet med hvidpigmentering
Først og fremmest, skal du afdække grundigt, så der ikke kommer maling på vægge, gulv eller møbler, når du uundgåeligt drypper maling under påførelse.
Efter afdækning, der starter man med at vaske loftet ned med grundrens for at fjerne nikotin, stegeos, sod, mv. Nogle vælger dog at springe denne del over, for at undgå at træet rejser sig. Men det skal som minimum vaskes, hvis loftet er beskidt.
Hvis der er snavs på loftet vil man nemlig opleve at malingen ikke binder korrekt og resultatet vil blive derefter.
Hvis malingen ikke indeholder en spærrer, bør du påføre en spærregrunder først. Ellers risikerer du at der kommer gennemslag.
Det er en opgave som er nemmest at klare, hvis man er 2 om opgaven. Den ene påfører malingen med en langhåret rulle, mens den anden bagefter stryger pigmenteringen ud med en bred pensel, som svarer til bredden på træet.
Husk at du skal male i et jævnt og pænt lag, med en lige penselstrøg i den samme retning.
Efter endt behandling, kan man vurdere om ens loft er blevet lyst nok, ellers kan man blot give loftet en omgang mere.
Dækkende maling
Ønsker man et ensartet loft med dækkende maling, kan man vælge at male det fuldt ud. Her skjuler man åretegninger, strukturen og knaster i træet. Vælg en heldækkende mat maling.
Selvom du vælger en mat maling med lav glans, vil du stadig opleve at loftet reflektere lyset ud i hele rummet på en tilpas måde.
Denne løsning giver et mindre lyst rum, end hvis du vælger at hvidpigmentere.
Male loftet med dækkende maling
Først og fremmest skal du have afdækket dine møbler, gulve, vægge, mv. Så der ikke sker uheld når du maler loftet.
Derefter skal loftet renses grundigt ned, så man får fjernet fedt og snavs, da det kan skade det endelige resultat. Nogle vælger at rense med grundrens, mens andre springer denne del over og blot vasker eventuelt skidt af. Husk at loftet skal være helt tør, før du går videre i processen.
Er loftet malet før?
Hvis loftet er malet før, kan du blot bruge almindelig loftmaling og undlade at bruge en spærrende maling.
Start med en spærrende maling
Træet skal først males med et lag grundmaling. På den måde får man spærret for gennemslag fra træet. Det anbefales at male med en spærrende maling, for at undgå at knaster og olie fra træet vil trække igennem.
Denne type maling kaldes isolermaling, spærremaling eller spærrende maling. Den er lidt dyrere, men det kan betale sig at gøre det korrekt første gang.
Mal først hjørner og kanter med pensel og påfør resten med en malerrulle. Man kan med stor fordel investere i en teleskopstang, da det gør arbejdet meget nemmere.
Husk at du skal male i et jævnt og pænt lag, med en lige penselstrøg i den samme retning.
Herefter kan man vælge om man syntes grundmalingen er pæn nok. Hvis du syntes godt om grundmalingen, kan man vælge blot at male loftet igen med dette. Hvis du ønsker en bestemt glans eller farve, kan man vælge den loftmaling som man syntes godt om.
Når loftet er tørt efter første omgang, kan du male loftet igen med samme fremgangsmåde og du er færdig.
Hvilken glans maling til loft?
Man bør ikke nødvendigvis vælge enhver slags loftmaling til ens bolig. Man kan med fordel overveje hvad type finish man ønsker og hvordan man ønsker at styre lyset i sin bolig.
Normalt vil man male loftet med en lav glans 2-5. Her får man et loft med minimal genskin og en overflade som er hårdfør ift. slitage.
Men hvis man skal male badeværelse, bør man kigge på løsninger med højere glans. F.eks. glans 25. Badeværelset er jo et vådrum og her bliver loftet udsat for højere gad af belastning. Med glans 25 beskytter man bedre mod fugt og damp.
Det samme er gældende i køkkenet, hvor eksempelvis mados vil belaste loftet. Her vil man typisk kigge på en glans 10-25, så man får et loft der kan vaskes med tiden.
Du kan også tænke påvirkning af lyset ind i dine overvejelser. Har man et rum som er meget påvirket af udefrakommende lys, kan en lav glans sikre dig mod for meget genskin. Har man derimod et mørkt rum, kan man med fordel vælge en højere glans, for at rummet opfattes lysere.
Hvad er forskel på glans 5 og 10?
Glans procenten er procenten af lak der er i loftmalingen. Hvis vi tager en glans 5 loftmaling, vil der være 5% lak i denne. Hvilket vil betyde at det er en mat loftmaling. Hvis vi tager glans 10, vil det være 10% lak i. Hvor højere glans, desto mere blank og skinnende.
Husk rumtemperaturen
Du skal passe på med at have det for varmt i huset, når der skal males. Ellers risikere du at malingen tørre for hurtigt og det kan være med til at give ujævne overflader. Det anbefales at male i en temperatur mellem 15 og 20 grader.
Hvad er forskellen på loft og vægmaling?
Den primære forskel på loftmaling og vægmaling er, at loftmaling typisk har en mindre slidstyrke. Man har oftere direkte kontakt til væggene og dermed et behov for at rengøre dem. Ved vægmaling er der tilføjet et bindemiddel, så malingen ikke kan ændre struktur, hvis man vasker/tørrer det af.