Man skal vælge typen af maling med henblik på, hvad malingen skal benyttes til. Maling indeholder kemiske elementer, som man bør kende til, før man vælger den rette type maling til opgaven.
Maling er et materiale, som man påfører et materiale, og som derefter tørrer. Det, som man efterfølgende ser og mærker, er malingens overflade. Det forskellige indhold i malingen kan skabe forskellige slags overfladestrukturer. Man kan have en blank eller mat overflade og en jævn eller ru overflade. Man kan påføre malingen med pensel eller rulle, og man kan skabe forskellige imitationer som, f.eks. af naturmaterialer som træ. Malingen kan komme i forskellige farver og kan efterbehandles på forskellige måder.
Kort sagt, så er maling ikke bare maling. Maling er tilpasset den enkelte opgave, og det er ikke, ligegyldigt hvad maling, du vælger. Der er et kæmpe udvalg af forskellige malingtyper, farver og metoder til påføring.
Farvebetegnelser
NCS
Det kan være svært at beskrive en farve præcist. Hvad er rød? Hvilken farve har solen? Hvilken farve har græsset? På en solrig dag kan havet fremstå blåt, mens det på en kold, overskyet vinterdag kan fremstå gråt. Når man snakker med en maler eller en farvehandler, giver det derfor ikke mening at snakke om blå, rød, gul og lyserød. Det er ikke præcise betegnelser, da der findes ekstremt mange varianter af ovenstående.
Derfor benytter farvehandleren et farvesystem, så man præcist kan ramme den rigtige farve hver gang. Det mest anvendte system kaldes NCS (Natural Colour System – Det naturlige farvesystem). Med NCS kan man med en række koder præcist angive en farve.
NCS systemet er baseret på den måde, vi opfatter farver. Farverne er defineret ud fra rød (R – Red), grøn (G – Green), gul (Y – Yellow), blå (B – Blue), sort (B – Black) og hvid (W – White).
Man kan eksempelvis sige S5030-Y90R og så ved farvehandleren, hvad farve du søger.
Hvis vi ser på ovenstående, så betyder Y90R, at farven er gul (Yellow) med 90% rød (Red).
S5030 angiver farvens nuance. Det først nummer “50” er, er farvens procentdel af sort og det efterfølgende nummer “30” er farvens farvestyrke. Når man lægger disse 2 tal sammen og trukket fra 100, får man farvens procentdel af hvid. I dette eksempel = 20% hvidhed.
Forvirret? Det kan godt være forvirrende at bruge farvekoder, men i sidste ende kan man blot gå hen til farvehandleren med et eksempel på den ønskede farve, så kan han/hun matche den meget præcist.
Og hvis man ønsker, farver som supplere en anden, altså med samme mørkhed og farvestyrke, kan man blot fortælle farvehandleren, at man ønske samme farve som denne blot i “blå” eksempelvis.
RAL
RAL er et alternativt farvesystem (Reichsausschuß für Leiferbedingungen), som blev opfundet i 1920erne. Det er en samling af farver, hvor der pt. er at finde 1625 forskellige farvenuancer. Alle farver har en 4-cifret kode.
Farvevalg
Farvevalg er et personligt valg. Nogle kan lide bestemte farver, mens andre foretrækker andre farver. Det kan være umuligt at anbefale specifikke farver, da moden skifter, og hvad der er moderne i dag, kan være forældet om 5 år.
Men ønsker du at bruge farver i din indretning, kan man ofte lade sig søge inspiration på nettet og diverse boligmagasiner. Det er nemmere at gengive noget, som ser godt ud, end at forsøge sig at ramme en bestemt stil, man tror, vil se godt ud. Men er du dygtig, kan det selvfølgelig lade sig gøre.
Vi har skrevet en artikel om at bruge farver i indretningen, hvor du kan søge inspiration.
Har du farveprøver med hjem, så giver det bedst mening at bedømme dem i samme rum, som der skal males. Skal du vælge farve til dagligstuen, kan du bedst vurdere den i dagslys. Skal du vælge farve til et rum, som primært er belyst af kunstig belysning, som eksempelvis badeværelset, bør det bedømmes i kunstig belysning.
Blankhed
Blankheden / Glansen er et andet aspekt af malingens udtryk. Blankheden kommer enten som en beskrivelse eller som et glans tal.
Blankheden/Glansen opdeles typisk i:
- Helmat 0-5
- Mat 6-10
- Halvmat 11-29
- Halvblank 30-59
- Blank 60-89
- Højblank 90-100
Man benytter normalt forskellige former for blankhed på tværs af boligen.
Loft har normalt en lav blankhed (Helmat), medmindre man forsøger at få ekstra lys ind i rummet.
Vægge males typisk i Mat, medmindre det er køkkenvægge, som skal tørres af, og hvor man kan vil have en mere modstandsdygtig maling. Her benyttes typisk halvmat.
Badeværelsesvægge og loft males også typisk med en højere blankhed (Halvblank).
Specielle materialer som træværk i køkken eller på badeværelset males typisk med Blank.
Hvor højere glans, desto mere lak er der i malingen. Hvis du vælger en glans, 5 vægmaling, er der 5% lak i malingen. Det er en Mat maling. Hvis man vælger glans 50, er der 50% lak i malingen. Og du har en Halvblank maling.
Hvor højere Glans, desto mere genskin vil der være fra overfladen og desto holdbar er malingen overfor skidt og lignende (Kan tørres af uden at skade malingen).